10 BŪDŲ KAIP PATOBULINTI JŪSŲ VAIKO BENDRAVIMO ĮGŪDŽIUS

Pradinių klasių mokiniai, tik mokinasi, kaip bendrauti su savo klasės draugais ir kaip susirasti draugų. Tačiau tiems kurie turi sunkumų kalbėti gali prireikti jūsų pagalbos, kad mokėtų perteikti savo mintis ir jausmus. 


REGULIARIAI KALBĖKITĖS SU SAVO VAIKU

Vaikai kurie turi sunkumų bendrauti, gali visiškai nenorėti kalbėti. Jūsų darbas yra paskatinti vaiką kiek įmanoma daugiau, inicijuoti ar įsitraukti į pokalbius, kad dalijimasis mintimis taptų malonesnis.
Kalbėkitės, kai važiuojate automobiliu apie tai kur važiuojate ar kai ruošiate vakarienę kalbėkite apie žingsnius kuriuos reikia padaryti, kad paruoštumėte maistą. Kalbėkitės reklamos metu, apie tai ką jau pamatėte per laidą ar filmą kurį žiūrite tuo metu. Parodykite, kaip reikia užmegzti pokalbį apie tai kas vyksta aplinkui. Supažindinkite vaiką su naujais žodžiais ir sąvokomis. Duokite vaikui pavyzdžių, tam tikrų sakinių, kurių dėka jis galėtų užmegzti pokalbį. 


KALBĖKITE APIE  DIENOS ĮSPŪDŽIUS

Padrasinkite savo vaiką papasakoti, kaip praėjo jo diena, kiek įmanoma detaliau. Paklauskite, kuri dienos dalis mokykloje buvo geriausia? Tai padeda vaikams turintiems bendravimo problemų gerinti atminties įgūdžius. Prisiminkite ir savo dienos įspūdžius. Galbūt pasakykite savo vaikui “Aš buvau šiandien parduotuvėje, spėk ką pamačiau vaisių skyriuje?” Toks dalijimasis taip pat didina ryšį tarp jūsų ir jūsų vaiko. 


KLAUSYKITE IR APTARKITE, TAI KĄ SAKO JŪSŲ VAIKAS

Modeliuokite vieną iš svarbiausių pokalbių įgūdžių: klausykite ir pratęskite tai ką sako kažkas kitas. Po to kai jūsų vaikas jums kažką papasakoją, pakartokite dalį to ką jis sakė ir viską užbaikite klausimu “Vau!, šis projektas tikriausiai reikalavo daug kantrybės? Kokius dar projektus norėtum daryti ir kokių medžiagų tau reikėtų?”


SUVAIDINKITE POKALBIUS

Apkalbėkite visas situacijas dėl kurių jūsų vaikas gali jaudintis ar jaustis nepatogiai, pavyzdžiui, kalbėti su kitais vaikais važiuojant autobusu ar valgant prie pietų stalo pertraukos metu. Tada pasipraktikuokite, ką jūsų vaikas galėtų atsakyti į tam tikrus klausimus. Apsikeiskite vaidmenimis, kad jūsų vaikas galėtų apgalvoti skirtingus scenarijus, pokalbių temas ir atsakymus.

PAPASAKOKITE APIE KŪNO KALBĄ

Vaikams turintiems bendravimo problemų, gali būti sunku suprasti neverbalinius patarimus bendravimui, vadinamais kūno kalba. Pradinių klasių vaikams galite pabandyti paaiškinti kūno kalbą taip: “Aš dabar esu sukryžiavusi savo rankas, nes esu pikta” arba “Kai tu rodai nepatenkintą veido išraišką bendraudamas su manimi, aš jaučiuosi negerbiama”. 


NAUDOKITE POKALBIO PRADMENIS

Po ilgos dienos gali būti sunku sugalvoti linksmą pokalbį. Pasidarykite smagių ir aktualių temų sąrašą ir atėjus tokiai akimirkai, kuomet sunku užmegzti pokalbį, išsirinkite vieną temą. Temos gali būti tokios: “Ką juokingiausio šiandien mokykloje matei?” arba “Aš manau, kad mūsų mašiną reikia nuplauti. Kaip manai ar važiuojame į plovyklą ar tai darome patys? Už ką tu būsi atsakingas? Siurbliavimą ar dulkių valymą?” 


SKAITYKITE KARTU

Nėra skirtumo ką skaitysite su savo vaiku. Svarbiausia, kad tai darytumėte kartu. Net jei jūsų vaikas išsirinks tą pačią knygą kiekvieną vakarą, jis ugdys geresnį veikėjo charakterio supratimą, siužeto liniją ir naudojamą žodyną. Su vaiku skaitykite knygą garsiai ir pasikeisdami, tai galite daryti net ir po vieną žodį. Baigę knygą ar TV laidą, aptarkite aplinkybes, siužetą, personažus ir visus naujus žodžius, kurie buvo istorijoje. 


ŽAISK POKALBĮ “PAGAUK”

Pabandykite savo vaiką pripratinti prie savaime besivystančių pokalbių. Pabandykite pažaisti šį žaidimą: 


1 žaidėjas: Meta kamuoliuką ir užduoda klausimą. “Kaip sekėsi mokykloje?”

2 žaidėjas: Pagauna ir atsako į klausimą, bet prieš metant kamuoliuką atgal privalo anksčiau užduotam klausimui - užduoti susijusį klausimą. “Gerai, o kaip tau sekasi matematikos būrelyje?”

Tikslas yra, kad vaikai galiausiai jaustųsi patogiai atsakinėdami ir užduodami klausimus. 


KLAUSKITE SAVO VAIKO NUOMONĖS

Bendravimas reikalauja, kad jūsų vaikas apgalvotų savo jausmus. Taigi paprašykite vaiko apsvarstyti kasdienius sprendimus. Tai gali būti taip pat paprasta, kaip išsirinkti į kurią biblioteką norite eiti. Paklauskite savo vaiko nuomonės, apie neseniai vykusius renginius, pavyzdžiui “Kaip manai ar neturėjo laimėti kita komanda?” Naudojimas žodžių “aš manau” ar “aš jaučiu” yra puiki praktika norint sukurti gerus pokalbius kiekvieną dieną. 


SKATINKITE DIENORAŠČIO RAŠYMĄ

Kai kuriems vaikams yra lengviau kalbėti su kitais, kuomet jau jie yra apmąstę apie ką nori pasikalbėti ir kokius klausimus užduoti. Rašymas į dienoraštį apie kiekvienos dienos eigą ir jausmus gali padėti jūsų vaikui lengviau formuoti mintis, kuriomis nori pasidalinti su kitais. Galiausiai tai gali padėti jūsų vaikui būti labiau pasiruošusiu ir labiau pasitikinčiu savimi, kai kas nors paklausia, kas vyksta ar ką jis daro.


Straipsnis verstas iš: https://www.understood.org/en/learning-thinking-differences/child-learning-disabilities/communication-disorders/10-ways-to-improve-your-grade-schoolers-communication-skills


Ken Robinson. Changing Education Paradigms

ABOUT MINIBOSS & BIGBOSS BUSINESS SCHOOL (UK)

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL

Online store MINIBOSS