7 VEIDI, KĀ UZŅĒMĒJI DOMĀ CITĀDĀK NEKĀ PĀRĒJIE

Uzņēmēji ir īpaši cilvēki. Kamēr daži sēž un fantazē par to, cik lieliski būtu kļūt pašam sev par priekšnieku un veidot savu uzņēmumu, tikmēr tie, kas jau ir biznesā, saprot, ka, pat ņemot vērā visus ieguvumus, uzņēmējdarbība ir grūts un sarežģīts ceļš.

Pasaules veiksmīgākie uzņēmēji nav tie, kas impulsīvi pameta savu darbu, lai dzītos pakaļ ātrai peļņai. Viņiem ir uzņēmēja domāšana – principu un vērtību kopums, kas ļauj sasniegt virsotnes. Šie 7 principi ir tas, kas jums ir vajadzīgs vai jāattīsta, ja vēlaties būt veiksmīgs uzņēmējs.


1. Izaicinājumi ir iespējas. Neveiksmes, šķēršļi un izaicinājumi biznesā ir ikdienišķa parādība. Vairumam cilvēku šie šķēršļi izraisa stresu un pesimismu. Viņi uzskata, ka šķēršļi ir negatīva pieredze, kas kavē progresu. Uzņēmējs sastopas ar tik daudziem izaicinājumiem, ka viņš vienkārši nevar atļauties reaģēt šādā veidā. Tā vietā veiksmīgi uzņēmēji izaicinājumus uztver kā iespējas. Katrs izaicinājums vai neveiksme norāda uz to, kur iespējams augt – vai nu izlabot kādu trūkumu, vai arī rīkoties tā, lai nākotnē izvairītos no līdzīgas neveiksmes.

2. Konkurenti ir pētījuma subjekti. Tupinot tandēmā ar iepriekšējo principu, uzņēmēji konkurentus redz kā pētījuma subjektus. Tā vietā, lai konkurentu uzskatītu par draudu, kā to darītu vairums cilvēku, uzņēmēji konkurentos saskata noderīgu iespēju uzzināt vairāk par savu nozari un mērķa tirgu. Aplūkojot savu konkurentu uzņēmējdarbības modeļus, jūs varat izsecināt, kas padara jūsu modeli unikālu, un uzsvērt šo unikalitāti savā zīmolvedībā un mārketingā. Izvērtējot konkurentu klientu pieredzes stratēģiju, jūs varat uzzināt, kā uzlabot savējo. Jūsu konkurenti jums palīdz – viņi jau ir apkopojuši daudz vērtīgas informācijas. Vai pārējie uzņēmēji to izmantos savā labā, ir atkarīgs tikai no viņiem pašiem.

3. Viss prasa piepūli. Uzņēmējdarbība ir daudzšķautņaina un prasa pastāvīgu uzmanību. Tāpat netrūkst slazdu, kas varētu traucēt jūsu biznesam vai pat to iznīcināt. Veiksmīgi uzņēmēji to apzinās, un viņi arī zina, ka visam – no produktu izstrādes līdz pārdošanai un mārketingam –, ir jāpieliek ievērojamas pūles, lai tas nestu augļus. Tā vietā, lai meklētu īsākos ceļus, viņi izmanto katru iespēju, lai veltītu uzmanību savam biznesam, un, sasniedzot vienu mērķi, viņi jau plāno nākamo.

4. Pilnība traucē progresam. Tas ir labi zināms aforisms, ko vislabāk saprot tieši uzņēmēji. Jauni vai nepieredzējuši uzņēmēji var pārāk aizrauties ar dzīšanos pakaļ savai sākotnējai idejai, jo sākotnējās idejas gandrīz vienmēr ir ideālas. Taču, lai vadītu veiksmīgu, ienesīgu biznesu, pilnība nav nepieciešama. Patiesībā centieni sasniegt pilnību bieži vien traucē progresam. Laiks, ko iztērējat, mēģinot noslīpēt pēdējās detaļas, visticamāk būs iztērēts velti. Tā vietā vairāk laika veltiet galvenajiem elementiem un pārliecinieties, ka tie ir savās vietās.

5. Lielas lietas sastāv no mazām detaļām. Tas attiecas gan uz problēmām, gan risinājumiem. Piemēram, tā vietā, lai satura mārketinga kampaņu uzskatītu par ātru veidu, kā tikt pie apmeklētājiem un jauniem klientiem, uzņēmēji redz satura mārketinga atsevišķos komponentus (emuāru rakstīšana, sociālo mediju mārketings, saišu veidošana utt.), no kuriem katram ir savas priekšrocības un trūkumi. Veiksmīgi uzņēmēji spēj sadalīt lielus projektus, problēmas un kampaņas mazākās, vieglāk pārvaldāmās vienībās.

6. Kļūdīties ir veselīgi.
Īpaši veiksmīgus uzņēmējus, piemēram, Stīvu Džobsu vai Džefu Beizosu, pierasts uzskatīt par līderiem, kas nekad nekļūdās. Tas ir pilnīgi nepareizs priekšstats. Veiksmīgi uzņēmēji, pat lielākās zvaigznes viņu vidū, bieži kļūdās. Turklāt viņi nebaidās no kļūdām. Viņi mācās no tām. Kļūdīties ir veselīgi un normāli, un jo ātrāk uzņēmēji to saprot, jo labāk. Netērējiet laiku, darot visu iespējamo, lai izvairītos no kļūdām vai sevi vainotu pēc kāda neveiksmīga gājiena. Atzīstiet savas kļūdas, izdomājiet, ko varat darīt, lai tās labotu, un ejiet uz priekšu.

7. Uzņēmējdarbība ir dzīvesveids.
Uzņēmēji no rīta pamostas kā uzņēmēji, iet uz darbu kā uzņēmēji, nāk mājās kā uzņēmēji un iet gulēt kā uzņēmēji. Viņiem nav darba laika. “Darbs” un “mājas” nav atdalīti. Šā dzīvesveida priekšrocība ir tāda, ka jūs pilnībā kontrolējat savu biznesu un profesionālās dzīves izvēles, ieskaitot to, ko darāt biznesa labā. (Iespējamais) trūkums ir tas, ka jūsu bizness jums seko it visur. Uzņēmējdarbība kļūst par jūsu darbu un dzīvi, un jums tam ir jābūt gatavam, ja vēlaties izdzīvot šādā režīmā.

Ken Robinson. Changing Education Paradigms

ABOUT MINIBOSS & BIGBOSS BUSINESS SCHOOL (UK)

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL

Online store MINIBOSS