5 VEIDI, KĀ JŪSU BĒRNS VAR IEDVESMOT APKĀRTĒJOS UN TIEM PALĪDZĒT

Kad ģimenes un sabiedrība piedzīvo grūtus brīžus, tostarp pandēmijas, dabas katastrofas vai citas smagas situācijas, to radītais stress maldina un biedē īpaši bērnus. Bērniem patīk paredzamība un rutīna, tāpēc pēkšņas izmaiņas var radīt nemieru.


Viens no veidiem, kā grūtos brīžos atjaunot bērnu pašapziņu un sajūtu, ka viņi kontrolē savu dzīvi, ir dot viņiem iespēju palīdzēt citiem un arī pamudināt to darīt. Palīdzība un atbalsts citiem palīdz arī jums pašiem:
  • mazinot stresu un nemieru;
  • vairojot mērķa apziņu;
  • palielinot vispārējo laimes sajūtu un fizisko veselību.

Turklāt jūsu bērns uzmundrinās līdzcilvēkus, kas grūtos brīžos noder mums visiem. Izmēģiniet šīs piecas noderīgās (un jautrās!) aktivitātes, kas palīdzēs jūsu bērnam sniegt savu artavu un nodibināt kontaktu ar apkārtējiem.

UZLABOJIET OMU AR AKMEŅIEM
Izrotājiet akmeņus ar uzmundrinošu vēstījumu, ielieciet tos pastkastēs vai nolieciet kādā redzamā vietā pagalmā, lai cilvēki tos varētu atrast. Piedāvājam dažas frāzes, ko varat uzrakstīt uz akmeņiem, taču nebaidieties ļaut vaļu fantāzijai un motivēt paši ar savām idejām!
  • Neapstājies!
  • Tu esi stiprs!
  • Tu esi svarīgs!
  • Mēs esam komanda!
  • Tu to vari!
  • Tevi mīl!
  • Soli pa solim!
Jūsu bērni varēs izrotāt akmeņus un rakstīt uzmundrinošos vēstījumus, un tas noteikti liks jūsu kaimiņiem pasmaidīt!

RADIET KRĪTA MĀKSLU UZ IETVES
Bērni var rakstīt krāsainus cerību pilnus vēstījumus uz apkaimes ietvēm. Doma ir izrotāt ielas tā, lai tas uzmundrinātu garāmgājējus. Mazāki bērni var zīmēt arī laimes simbolus: sirsniņas, varavīksnes, saulītes, priecīgas sejiņas utt. Palūdziet saviem bērniem izdomāt pozitīvus vēstījumus vai zīmējumus, kas varētu kāda cilvēka dienu padarīt gaišāku.

IZROTĀJIET LOGUS
Logu rotājumi ir vēl viens veids, kā komunicēt ar kaimiņiem un viņus uzmundrināt. Jūs varat uzzīmēt un izlikt mīļus vēstījumus saviem kaimiņiem. Jūs varat arī izkārt sirsniņas, varavīksnes un visu, kas jūsuprāt vairotu pozitīvismu.
Pandēmijas laikā dažas pilsētu apkaimes ārzemēs pat organizēja “lāču medības”, lai bērnus un viņu ģimenes izklaidētu ar jautru, sociālu spēli. Spēles dalībnieki pie saviem logiem nolika rotaļu lācīšus vai citas mīkstās rotaļlietas. Pēc tam bērni, braucot vai staigājot pa apkaimi, mēģināja šīs rotaļlietas pamanīt citu cilvēku logos.
Ja jūsu pilsētā ir sludinājumu dēlis vai kopīga Facebook grupa, mēģiniet sazināties ar apkaimē dzīvojošajiem un kopīgi sarīkot kaut ko vienkāršu saviem bērniem. Bērni var apmainīties ar rotaļlietām un tās ievietot kaimiņu logos, un tad visi iet pastaigā un meklēt rotaļlietas!
Jebkurā grūtā brīdī šīs aktivitātes var palīdzēt kā lielisks izklaides veids bērniem un viņu ģimenēm, radot iespējas kvalitatīvi pavadīt laiku kopā.


IZVEIDOJIET BĒRNU GRĀMATU BIBILIOTĒKU

Grāmatu apmaiņa ir lielisks veids, kā palīdzēt līdzcilvēkiem. Izveidojiet savu apkaimes bibliotēku no neizmantotiem grāmatu plauktiem, kastēm vai skapjiem. Piekariet zīmi, kas mudina cilvēkus paņemt grāmatas (arī tādu, kas mudina tās ziedot). Informējiet par to pilsētas sludinājumu dēlī, Facebook grupā vai izsūtot e-pasta vēstules kaimiņiem. Bērni var šo “bibliotēku” arī izrotāt, kā arī palīdzēt atrast grāmatas, ko ziedot.

IZVEIDOJIET PĀRTIKAS BANKU
Tāpat varat rīkoties arī ar mini pārtikas banku. Atrodiet skapi vai konteineru vai, ja jums tas padodas, uztaisiet koka kasti paši. Piepildiet kasti ar pārtiku, kam ir ilgs derīguma termiņš, personīgās higiēnas precēm un papīra izstrādājumiem. Pielieciet norādi, mudinot kaimiņus ņemt to, kas viņiem vajadzīgs.

Daudzām ģimenēm krīzes apstākļos ir finansiālas grūtības, un veikalos var trūkt daudz svarīgu preču. Pārtikas banka, lai palīdzētu kaimiņiem, kam tas vajadzīgs, ir vērtīgs ieguldījums sabiedrības labā.

Jūsu bērni var palīdzēt, izrotājot kasti, atrodot priekšmetus, ko ziedot, un/vai stāstot par šo iespēju vēstulēs kaimiņiem. Ar šīm aktivitātēm jūsu bērni sabiedrībā vairos solidaritātes apziņu, cerības sajūtu un uzmundrinās cilvēkus. Tajā pašā laikā viņiem būs mērķa apziņa, kas vairo pašapziņu un atjauno sajūtu, ka viņi kontrolē savu dzīvi.


Tas noteikti iedvesmos dažus no jūsu kaimiņiem vairot labestību vēl vairāk, padarot jūsu apkaimi par labāku vietu dzīvošanai, arī grūtos brīžos.

Ken Robinson. Changing Education Paradigms

ABOUT MINIBOSS & BIGBOSS BUSINESS SCHOOL (UK)

MINIBOSS BUSINESS SCHOOL

Online store MINIBOSS